maandag 12 maart 2007

Grammatica Nostra



Het boek schijnt de Italiaanse literaire wereld al op zijn kop gezet te hebben: Il codice Provenzano ("de Provenzano Code") van Salvo Palazzolo en Michele Prestipino, waarin de auteurs de talloze kleine briefjes beschrijven (de pizzini) waarmee mafiabaas Bernardo Provenzano (Binnu u Tratturi, "Bennie de Tractor") vanuit zijn onooglijke hoofdkwartier een machtige organisatie van gewetenloze criminelen leidde.


De briefjes waren gesteld in een geheimschrift, dat op het eerste gezicht nogal eenvoudig aandeed (ooit behandeld door Language Log), maar  nu blijkt dat er veel meer achter zit. Het kan niet anders, of ook de Italiaanse linguisten hebben vuile handen. En hoe zit het in Nederland?

donderdag 8 maart 2007

Rottige zin



Taalpurist Scrubs sluit op taalpuristen.web-log.nl een bericht af met de zin Ik kan me met enige moeite nog net inhouden of ik begin spontaan te applaudisseren. Een van zijn lezers reageert meteen met de opmerking Wat een rottige laatste zin, Scrubs.


Er is inderdaad iets aan de hand met deze zin. Maar wat? De lezer stelt een alternatief voor, ...anders zou ik spontaan beginnen (te) applaudisseren, maar dat is natuurlijk alleen symptoombestrijding. Wat is hier de kwaal?