zaterdag 27 maart 2010

De toekomst van het voetbal



In Italiƫ is beroering ontstaan over de aanbevelingen van het rapport Over de zijlijn met tackles en kopstoten dat geschreven is door de commissie Maierini in opdracht van de Italiaanse voetbalbond. De bond reageerde met die opdracht op klachten uit trainerskringen over het belabberde verdedigende niveau van de Italiaanse voetballers. Dit zou te wijten zijn aan de verplichte trainingsvormen die allerlei voor het verdedigen zinloze onderdelen bevatten zoals afwerken op doel, bal aannemen en het geven van voorzetten. De bekende trainer Bonsetti: "Hierdoor komen essentiƫle vaardigheden zoals het wegrossen van de bal, tijdrekken en het onzichtbaar shirtjetrekken in het gedrang. Daar hebben onze jongens veel meer aan in de praktijk."

zondag 7 maart 2010

Dit stukje had de Taalprof al eerder zullen schrijven




Gisteren maakte een lezer een opmerking over de formulering ...iets wat niet het geval had zullen zijn. Waarom niet ...iets wat niet het geval zou zijn geweest? Tja, daar vraag je zowat. Dit soort formuleringen kies je gewoonlijk op gevoel, dus dat moet je achteraf zien te bedenken, waarom je dat gedaan hebt. Dat levert wel een interessant puzzeltje op.

donderdag 4 maart 2010

Ook de Taalprof ontvalt wel eens wat




Volgens het AD zei Marijnissen Maar nu is de SP Agnes Kant ontvallen, maar ik meende dat ik hem heb horen zeggen De SP is Agnes Kant ontvallen. Dat zijn allebei gekke zinnen: wie is nu wie kwijt?

woensdag 3 maart 2010

Laat dit nou best lastig zijn



Je zou denken dat de Taalprof overal snel een antwoord op heeft, maar dat is niet zo. Sommige ontledingen zijn zo lastig dat een oplossing niet meteen voor de hand ligt. Zo stelde vanmorgen iemand de vraag naar de ontleding van de zin Laat het soldatenmes Zwitsers blijven. Is dat een naamwoordelijk gezegde? Wat is het onderwerp? Dat is nog best lastig.